Na jakie produkty musisz uważać w czasie ciąży?

Dla każdej kobiety ciąża jest wyjątkowym okresem w jej życiu. W tym czasie przyszła matka jest odpowiedzialna nie tylko za swoje zdrowie, ale w szczególności za zdrowie swojego dziecka. Przez dziewięć miesięcy to właśnie ona musi dbać o prawidłowy rozwój maluszka, a jednym z istotniejszych czynników, które go warunkują jest właściwa i starannie dobrana dieta. Warto zatem wiedzieć, od jakich posiłków i rodzajów jedzenia należy wstrzymywać się w okresie ciąży lub też całkowicie wyeliminować je z codziennego jadłospisu.

Produkty, których należy unikać w czasie ciąży

Każdego dnia powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, co kładziemy na swoim talerzu, jednakże w okresie ciąży ma to wyjątkowe znaczenie. Niektóre produkty są bowiem całkowicie zabronione, a ich spożywanie może powodować negatywne konsekwencje zdrowotne dla naszego dziecka. Przyszłe mamy powinny zatem dokonywać rozsądnych wyborów w zakresie spożywanych posiłków, aby w ten sposób zapewnić maluszkowi bezpieczny i prawidłowy rozwój.

  • W okresie ciąży nie jest zalecane spożywanie kawy (w szczególności mocnej) oraz równie mocnej herbaty. Mogą one wypłukiwać wapń i jednocześnie zmniejszać przyswajalność żelaza.
  • Jednym z napojów całkowicie zabronionych jest alkohol. Warto pamiętać, że może on być dostępny także w cukierkach czy ciastach.
  • Ze swoich dobroczynnych właściwości słynie aloes, jednakże kobiety w ciąży powinny wyeliminować go ze swojej codziennej diety! Dlaczego? Otóż aloes działa przeczyszczająco, co może powodować wypłukiwanie wody oraz zakłócanie równowagi elektrolitowej. Ponadto, aloes zawarty w suplementach diety zawiera bardzo dużą ilość estrogenów, czyli żeńskich hormonów. W okresie ciąży jedyną dopuszczalną możliwością jest stosowanie aloesu zewnętrznie na przykład w formie maseczek.
  • Unikać należy także surowego mięsa, gotowych wędlin, gdyż zawierają dużo konserwantów oraz smażonych mięs, ponieważ znajduje się w nich niezdrowy tłuszcz oraz podwyższają one cholesterol. Natomiast wśród ryb należy powstrzymywać się od spożywania rekina, miecznika, dużych ilości tuńczyka oraz makreli królewskiej.
  • Kolejnym produktem zabronionym w ciąży są surowe jajka ze względu na możliwość występowania w nich bakterii salmonelli. Znajdziemy je w cieście tiramisu czy majonezie.
  • Będąc w ciąży nie jest również zalecane spożywanie serków homogenizowanych oraz pleśniowych ze względu na bakterie listerii.
  • W trosce o zdrowie nienarodzonego dziecka warto wyeliminować ponadto jedzenie typu fast food oraz wszelką wysokoprzetworzoną żywność, ze względu na liczne szkodliwe substancje oraz tak zwane „ulepszacze” smaku i wydłużające zdatność do spożycia. Co więcej, są one źródłem pustych kalorii.