Czego nie można jeść w ciąży – obalamy mity

Ciąża to bez wątpienia stan, w którym przyszła mama powinna dbać o swoje zdrowie – dba w ten sposób również o zdrowie swojego nienarodzonego malucha. Jednym z ważnych czynników wpływających na stan matki i dziecka jest z pewnością dieta. Jednocześnie istnieje wiele mitów dotyczących tego, czego kobiety powinny unikać, jeśli chodzi o produkty żywnościowe.

Dieta podczas ciąży: podstawowe zasady

Dieta kobiet w ciąży powinna opierać się głównie na owocach i warzywach – przyczyną jest zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C, która znajduje się właśnie w tych produktach żywnościowych. Przyszłe mamy mogą gotować je na parze – unikną w ten sposób ewentualnych dolegliwości związanych ze zbyt dużą ilością błonnika w diecie.

Co jeszcze warto uwzględnić w diecie?

Przyszłe mamy powinny spożywać również dużo produktów zawierających tzw. węglowodany złożone, czyli np. produkty zbożowe, kasze, ziemniaki czy ryż. Co ciekawe, kobiety w ciąży powinny również jeść codziennie niewielkie ilości mięsa – najlepiej drobiowego.

Mity dotyczące diety dla przyszłych mam

Wokół diety w ciąży narosło także sporo mitów. Jeden z nich dotyczy np. bezwzględnego zakazu spożywania soli, gdy tymczasem wystarczy nieco ograniczyć jej przyjmowaną ilość. Inny dotyczy „jedzenia za dwoje” – oczywiście jest to absolutnie niepotrzebne, a zbyt duża ilość przybranych kilogramów podczas ciąży może świadczyć o złej przemianie materii (podstawy do niepokoju pojawiają się po przekroczeniu tygodniowego przyrostu masy ciała o wartości 3 kg). Podobnie jest z ilością wypijanej wody – przyszła mama wcale nie musi pić 3-4 litrów dziennie; wystarczą standardowe 2-2,5l.