Jak uniknąć zaparć w ciąży?
Ciąża to bez wątpienia wyjątkowo radosny czas dla każdej przyszłej mamy, jednakże niestety często może on wiązać się z nieprzyjemnymi dolegliwościami oraz objawami. Jednymi z nich są zaparcia, z którymi zmaga się ponad 50% kobiet. Mimo, że nie stwarzają one niebezpieczeństwa dla zdrowia, są jednak przypadłością uciążliwą i niekomfortową. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych sposobów pozwalających zapobiegać zaparciom.
Zaparcia w ciąży
Zaparcia to inaczej mówiąc problemy z wypróżnianiem. Pojawiają się z reguły w drugim i trzecim trymestrze ciąży. W wyniku tej przypadłości wypróżnianie jest rzadkie (mniej niż trzy razy w tygodniu), trudne ze względu na gęstą konsystencję stolca, a często także i bolesne. Za zaparcia w ciąży odpowiedzialny jest wysoki poziom progesteronu, będącego jednym z hormonów ciążowych. Powoduje on rozluźnianie się mięśni jelit w wyniku czego następuje spowolnienie funkcjonowania układu pokarmowego. To prowadzi do zbyt długiego zalegania stolca w jelitach, gdzie twardnieje i jest przez to znacznie trudniejszy do wydalenia z organizmu. Co więcej, wraz z zaawansowaniem ciąży macica zaczyna wywierać coraz to większy nacisk na jelita, również przyczyniając się do nasilenia zaparć.
Jak zapobiegać zaparciom w ciąży?
- Mimo, że zaparcia w ciąży powodowane są głównie przez zmiany hormonalne, duże znaczenie odgrywa tu także dieta. Każda przyszła mama doskonale wie, że to właśnie w tym okresie powinna zwracać szczególną uwagę na to, co znajduje się na jej talerzu.
- Nie są zalecane pokarmy tłuste jak i ciężkostrawne, duże ilości białej mąki oraz cukru, a także tłuszcze zwierzęce. Są to produkty, które mogą długo zalegać w żołądku, dlatego też warto je znacząco ograniczyć.
- Warto spożywać natomiast produkty bogate w błonnik, który przyspiesza nasz metabolizm oraz sprzyja wypróżnianiu. Błonnik znajdziemy w otrębach, kaszy gryczanej, jęczmieniu, pełnoziarnistym pieczywie, a ponadto w surowych owocach (np. jabłkach czy czereśniach). Jeśli o owocach mowa, na zaparcia w ciąży pomocne są także suszone owoce takie jak śliwki, figi czy morele. Najlepiej, aby były one bez dodatku cukru.
- Aby uniknąć zaparć w ciąży konieczne jest również odpowiednie nawadnianie organizmu.
- Sięgaj po wodę niegazowaną!
- Zalecane są także soki ze świeżo wyciskanych warzyw (soki z kapusty czy buraków) oraz owoców, najlepiej z niewielką ilością miąższu.
- Na zaparcia w ciąży pomocne są także delikatne herbatki owocowe lub ziołowe, które powinny zastąpić czarną herbatę.
- Jak wiadomo, całkowicie zakazany w ciąży jest alkohol, który m.in. sprzyja powstawaniu zaparć.
- Pamiętaj, aby posiłki spożywać powoli i dokładnie przeżuwać każdy kęs. Szybkie wrzucanie w siebie jedzenia bez dokładnego pogryzienia powoduje, że nasz organizm ma większe problemy z jego trawieniem.
- Ruch to zdrowie! Oczywiście nie muszą to być wymagające i intensywne ćwiczenia. Wystarczy półgodzinny spacer, pływanie czy rozciąganie.