Anemia w ciąży – co robić?

Stan ciąży jest dla organizmu kobiety dużym wyzwaniem. Zmienia się nie tylko waga oraz wygląd, ale nawet to w jaki sposób organizm funkcjonuje. Niektóre składniki są gorzej przyswajalne, inne z kolei całkowicie odrzucane, w związku z tym tak ważną rolę odgrywają badania krwi. Umożliwiają one chociażby wykrycie anemii, która dotyka nawet 40% przyszłych mam!

Anemia w ciąży – jak się objawia?

Nie tak łatwo wykryć pojawienie się anemii w ciąży, gdyż wiele kobiet od początku ciąży zmaga się z gorszym samopoczuciem. Osłabienie oraz bóle głowy to normalne objawy towarzyszące przyszłym mamom, przede wszystkim w pierwszym trymestrze. Jednakże jeśli dojdzie do tego problem z przełykaniem pokarmu, brak możliwości skupienia uwagi, a także duże ilości wypadających włosów oraz połamane paznokcie, należy koniecznie skontrolować poziom czerwonych krwinek. W przypadku, kiedy lekarz nie zaleca regularnych badań krwi, a kobieta nie zdaje sobie do końca sprawy ze swoich objawów bądź ignoruje je, jej stan może się znacznie pogorszyć. W trakcie zaawansowanej anemii pojawią się już duszności, niezdrowy koloryt skóry, zbyt szybkie bicie serca, ból brzucha, a także problemy ze wzrokiem.

Anemia w ciąży – co robić?

Kiedy wyniki z wykonanej morfologii nie są korzystne nie wolno się załamywać, ale należy przede wszystkim wziąć pod lupę własną dietę. Problemu nie można ignorować, gdyż w przypadku anemii w pierwszym trymestrze szansa na poronienie zdecydowanie wzrasta, a z kolei w ostatnich tygodniach można spodziewać się szybszego porodu.

Dieta dla anemiczki zawiera przede wszystkim znaczne ilości żelaza, które dostarczane jest do organizmu głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Największe ilości można znaleźć w cielęcinie, podrobach, wołowinie oraz rybach. Z kolei dla osób na diecie wegetariańskiej oraz tych, które oprócz mięsa pragną wzbogacić dietę o odpowiednie warzywa bogate w żelazo rekomenduje się sięgnięcie przede wszystkim po brokuły, botwinkę oraz szpinak. Znaczne ilości żelaza występują w nasionach roślin strączkowych, owocach w suszonej postaci, a także kakao. Miłośniczki słodkości pewnie ucieszą się na wiadomość, że gorzka czekolada także zawiera całkiem sporo żelaza, jednakże jest ona również bogata w kalorie, które odbiją się negatywnie na wadze oraz wyglądzie przyszłej mamy. Dieta anemiczki musi być wzbogacona także o witaminę C, gdyż to właśnie ona sprawia, że wymienione produkty, a raczej minerały w nich zawarte są lepiej przyswajane przez ludzki organizm.